איך להתחיל לכתוב סיפור קצר? להתחיל בתקציר!/ ענת אומנסקי
איך להתחיל לכתוב סיפור קצר זו שאלה שאני נשאלת לא פעם.
ניתן לענות על השאלה בכל מיני תשובות
אך התשובות שבחרתי לדבר עליהן היום הן:
לקרוא סיפורים בז'אנר שאתם רוצים לכתוב עליו וללמוד אותו
להתחיל בתקציר
לכתוב טיוטה ראשונה
לערוך אותה ולשכתב.
כמה פעמים? כמה שצריך. עד שתהיו מרוצים.
ישנם סוגים רבים של סיפורים קצרים. ולא, סיפורים קצרים הם לאו דווקא סיפורים פשוטים. ההפך, לפעמים דווקא הסיפורים הקצרים, הם יותר מתוחכמים ויותר מורכבים.
אז מה בא לכם לכתוב? סיפורים קצרים לילדים או סיפורים קצרים למבוגרים? לא משנה אם אתם בוחרים לכתוב לילדים או למבוגרים, אם אתם רוצים לכתוב סיפור קצר הנה כמה שלבים שיעזרו לכם להתחיל.
קראו ספרים וסיפורים בז'אנר שאתם רוצים לכתוב עליו.
מי שרוצה לכתוב צריך לקרוא "אם אין לכם זמן לקרוא גם לא יהיה לכם זמן לכתוב"
מי אמר ? סטיבן קינג. ואתם יכולים להאמין לו. זוהי תובנה יוצאת מן הכלל.
אם אתם רוצים לכתוב סיפורים קצרים לילדים, או סיפורים קצרים למבוגרים, קראו ספרים של הסופרים האהובים עליכם. נסו לנתח את הסיפורים את מבנה העלילה ואת סגנון הכתיבה אחד מתרגילי הכתיבה הידועים הוא להעתיק סיפורים שאתם אוהבים בכתב ידכם למחברת. כן, כן, פשוט להעתיק. אתם ודאי תשאלו ובצדק, לשם מה? והתשובה היא שיש לא מעט סופרים שהעידו שעצם ההעתקה היא סוג של לימוד והפנמה. להעתיק, לאמן את שריר הכתיבה. להעתיק לצורך הכלה. להעתיק כדי שהאנרגיה הסיפורית תעבור מהמוח אל היד וההפך. כשתהיה בידכם מחברת מלאה בסיפורים קצרים שאתם אוהבים ושאותם העתקתם זה יהיה סימן שכבר הפנמתם את האנרגיה הסיפורית הזו.
יתר על כן. זה לא מספיק רק לקרוא, לשמוע או להעתיק סיפורים קצרים. עליכם להשקיע גם בלימוד ובהבנת מבנה הסיפורים, נסו להבין מדוע הסופר בחר בדמויות שהוא בחר וכיצד הוא אפיין אותם. נסו להבין את טכניקות הכתיבה שבהן הסופר השתמש. אם לא תקראו הרבה סיפורים קצרים יהיה לכם מאד קשה לכתוב אחד כזה.
תקציר הסיפור
לפני שבכלל תתחילו לכתוב, נסו את הטריק הזה, שבתסריטאות קוראים לו loglines או במילים אחרות הנחת היסוד של הסיפור, שזה בעצם משפט אחד שמתאר את הסיפור הקצר שלכם. זוהי הליבה של הסיפור, זה מהות הסיפור. לשם כך תוכלו להשתמש בנוסחה הבאה. שהיא נוסחה גאונית ופשוטה למדי.
הנוסחה:
הדמות שלכם, גיבור/ת הסיפור (למשל ילדה ) +
תאור הדמות ( למשל בת 6 לערך, בודדה) +
אירוע/מצב (למשל, נמצאה ישנה על ספסל ברחוב ) +
קונפליקט שיצטרך להיפתר במהלך הסיפור ( למשל, לאחר שהוריה נעלמו באורח מסתורי).
לפיכך תקציר הסיפור שלכם יהיה - מעשה בילדה בת שש, בודדה, שנמצאה ישנה על ספסל ברחוב, לאחר שהוריה נעלמו באורח מסתורי.
אם תצליחו לכתוב את התקציר הזה, הוא יעזור לכם להבין על מה הסיפור שלכם וגם יעזור לכם להתמקד בכתיבת ופיתוח העלילה של הסיפור.
התחילו לכתוב וזכרו שאתם כותבים טיוטה
כן, פשוט התחילו לכתוב. אל תדאגו לגבי מה שיוצא. זה ממש לא חשוב. אתם צריכים להתחיל לכתוב. זכרו שאתם כותבים עכשיו רק טיוטה. יתכן ותדרשו לכתוב מספר טיוטות. סיפורים קצרים לילדים בגילאים השונים, מתחילים ב-500 מילים, 800 מילים, 1200 מילים ועד 2000 מילים. סיפורים קצרים לבני הנעורים ולמבוגרים מתחילים בכ-5000 מילים ועוד 15000 או 20000 מילים.
אל תיבהלו. לא חשוב איזה סיפור החלטתם לכתוב ומהי כמות המילים שהצבתם לעצמכם כמטרה. בטיוטות שלכם תמצאו לא פעם שכתבתם פי שניים ואף יותר מכמות המילים שאתם מייעדים לסיפור שלכם.
הרשו לעצמכם לכתוב בטיוטה כל מה שאתם רוצים. כל מה שעולה במוחכם. כאשר תתחילו לערוך תתחילו גם לחתוך, לסגנן ולשדרג.
עריכה ושכתוב
לאחר כתיבת הטיוטה הראשונה מגיע שלב העריכה והשכתוב. זה הזמן לחתוך, לשכתב ולערוך את הסיפור הקצר שכתבתם. זה הזמן לבדוק האם העלילה שלכם בנויה היטב, זורמת ומספיק מרתקת? האם הדמויות מאופיינות היטב והקוראים יצליחו להזדהות איתן? האם המסר של הסיפור הועבר כמו שרציתם ועוד. עכשיו בעצם מתחילה העבודה הקשה אך המעניינת יותר של הכתיבה. שלב העריכה לא פעם יגרום לכם להרגיש שאתם מדשדשים במקום , נתקעים ולא מצליחים להתקדם. לפעמים תרגישי שאתם צריכים ללכת בדרכים לא דרכים. זכרו לא לוותר, לא להתייאש בדרך. בסוף תגיעו לאנשהו....
ואם אתם מחפשים עורכת תוכן וליווי לכתיבת הסיפור שלכם, אני מזמינה אתכם להיעזר בליווי שלי לסופרים.
שיטת העבודה שלי היא מאד מיוחדת. כל עריכה כוללת גם שיעורי כתיבה... כל כותב ושיעורי הכתיבה הספציפיים שהוא צריך לשפר בסיפור שלו. שיעורי הכתיבה ניתנים גם בזום וגם בהתכתבות ולכן זה לא רק עריכת תוכן או עריכה ספרותית רגילה, זו גם חווית כתיבה, תרגול ולימוד הנושאים החשובים בכתיבה שיעזרו לכם בכתיבת הסיפורים הבאים שלכם.